Cenaclul H.G. Wells

Înfiinţat în 9 noiembrie 1969, cenaclul H.G. Wells Timişoara este clubul science-fiction cu cea mai longevivă activitate din România. Sfera de interes a membrilor cenaclului o constituie literatura şi arta science-fiction şi a domeniilor conexe. Începând din anul 2012, organizarea sa a fost preluată de Asociaţia "Wells Timişoara".

Istoric

O istorie a anticipaţiei timişorene ar trebui, poate, să înceapă cu anul 1869, când, în "Temesvarer Zeitung", apare utopia Timişoara în anul 2069, semnată cu pseudonimul Dioscorides. Vom opri, însă, maşina timpului cu un secol după încercarea utopistului (şi cu un alt secol înaintea vremii descrise în proza acestuia), în 1969. În acel an, la 9 noiembrie, ia fiinţă, la Casa de Cultură a Studenţilor, cenaclul de literatură şi artă ştiinţifico-fantastică "H.G. Wells", avand ca membri pe: studenţii Lia Voinea, Ion Cartianu, Viorel Coifan, Radu Rusu, Doru Treta, elevul Lucian Ionică şi scriitorul Laurenţiu Cerneţ. Cel care dă impulsul necesar, concretizând o idee ce plutea în aer, este scriitorul Adrian Rogoz, redactorul, timp de douăzeci de ani, al Colecţiei "Povestiri ştiinţifico-fantastice", animator generos al vieţii de fandom.

Istoria cenaclului

Activitate

În decursul deceniilor, gruparea H.G. Wells şi-a diversificat mereu formele de activitate. Pe lângă şedinţele de tip cenaclier (care se desfăşoară, după anul 2000, cu periodicitate săptămânală), organizăm mese rotunde, sesiuni de comunicări, prezentări literare, ateliere de proiect, expoziţii, proiecţii cineclub, întâlniri intercenacliere şi excursii tematice.

La masă cu invitaţi

Întâlnire la Szeged

Pentru a doua oară în ultimii ani, câţiva membri cenaclului H.G. Wells au ţinut şedinţa săptămânală în oraşul Szeged. Este vorba de: Antuza Genescu, Laurenţiu Demetrovici, Daniel Haiduc, Laurenţiu Nistorescu, Silviu Genescu, Dorin Davideanu şi Victor Rojancovschi. 

Eurocon 2014 – Shamrokon

Eurocon 2014 – Shamrokon

La Euroconul de la Dublin (Shamrokon) cenaclul H.G. Wells a fost reprezentat de Antuza Genescu şi Laurenţiu Demetrovici. O cronică a acestei participări poate fi citiă aici

Pentru membri

Secţiune rezervată exclusiv membrilor Asociaţiei "Wells Timişoara".

Asociaţia Wells Timişoara

Asociaţia "Wells Timişoara" a fost constituită la începutul anului 2012, dobândind personalitate juridică în acelaşi an. Obiectivul său principal îl constituie asigurarea suportului instituţional şi logistic pentru desfăşurarea activităţii cenaclului science-fiction "H. G. Wells".

Parteneri

Pro Air Clean
Cărtureşti